Joka aamu ristiriitaisuuteen saakka monipuolinen ihminen katsoo peiliin ja kysyy: "Huomenta! Kuka minä tänään olen?" Ilta on aamua viisaampi ja vain se voi näyttää, onko minäni vajonnut syviin mietintöihin rauhallisuuden maininkeihin, uponnut epätoivon syviin syövereihin vaiko noussut hurrikaanin kaltaisen vitutuksen huipulle. Oli miten oli, elämä on vaihtelevaa, elämä on ironista ja sen helmapellit ovat sarkasminkukkien koristamat. Lempiväreinä huumorinmusta, kurkkusalaatinvihreä, onnellisuudenpinkki ja mystikonvioletti. Intohimoina metsät, maanpuolustus ja tarve kasvaa, koroilla ja ilman.

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Oman elämäni hanslankari. Rakennusmestari saa paikan

Pitkä tie on takana, toivottavasti yhtä pitkä on vielä edessä. Olin jo pitkään tiedostanut, että peruskorjausta, remonttia ehkä jopa uudelleen rakentamista tarvitaan mun elämässäni, jotta loppumatka on miellyttävämpi. Olin kuitenkin ihan hukassa, enhän osaa näitä rakennushommia.

Kaikki oli jo revitty perustuksiin asti alas ja siitä piti alkaa rakentaa ja rempata vailla mitään tietoa siitä, miten se tapahtuu. Olin kyllä lukenut manuaaleja ja oppaita, mutta silti en sisäistänyt. Aloin saada lopulta ohjeita ja vinkkejäkin. Ne olivat todella arvokkaita ja lisäsivät halua saada urakka alkuun. Kukaan ei kuitenkaan osannut kertoa, millä välineillä työstämiseen pitäisi ryhtyä. Kukaan hyviä neuvoja jakanut ei osannut antaa edes vinkkejä, millä välineillä kannattaisi kokeilla.

Kuten koulussa usein, teoria ei auennut, koska en päässyt oppejani käytännössä kokeilemaan. Tähän käytännön tekemisen vaiheeseen taas en päässyt, koska minulla ei ollut työkaluja ja välineitä. Materiaalia oli kyllä vaikka millä mitoin, mutta ei mitään, millä sitä työstää. Päässä risteli paljon tiedon murusia, mutta mitä niillä olisi pitänyt tehdä?

Aloin etsiä tietoja tarvittavista työkaluista, mutta koska osaamiseni oli teoriapohjalla, oli vaikea mieltää, mitä juuri tähän rakennusprojektiin tarvitsisin ja mitä vaihtoehtoja minulla oli. Tavallaan tiesin mitä lopputulokselta toivoin, mutten tiennyt, mitä eri reittejä perille pääsisi. Aikaa tuhrautui menetelmien ja välineiden tutkimiseen ja valintaan ja olin ajoittain täysin kuutamolla. Olisi ehkä heti alkuun pitänyt palkata vastaava rakennusmestari, mutta en tuntenut yhtään sopivaa tai sitten koin, etteivät he ole sopivia/halukkaita työskentelemään projektini tukena.

first floor wall section off
From flickr by ianulimac
Jotenkin vahingossa rohkaistuin hankkimaan itselleni kokeeksi pari työkalua, vähän sellaisia multitooleja. Ajattelin kokeilla, saisinko niillä mitään aikaan. Se oli hyvä päätös, vaikka veikin turhan kauan aikaa jahkailuineen.


Olin siis lukenut rakennusoppaat ja saanut paljon neuvoja, nyt päätin vielä lukea huolella uusien työkalujeni manuaalit, jotta saisin niistä mahdollisimman suuren hyödyn. Kuitenkin vasta työkaluihin tarttuminen ja rakennusprojektiin ryhtyminen lähestulkoon sokkona alkoi tuottaa tulosta. Olin hämmentynyt jopa siitä, miten vähän onnistuin tekemään virheitä näin keltanokkana. Ehkäpä tukena oli kuitenkin se kaikki teoriapohjainen tieto, jota minulle oli jo kertynyt.

Olisi pitänyt ehkä oivaltaa, että vasta työkaluihin tarttuminen ja työhän ryhtyminen alkaa tuottaa tulosta, en sitä kuitenkaan epätietoisuudessani ja epävarmuudessani ollut heti tajunnut. Kuin vain istuu ja ihmettelee, ei tapahdu mitään näkyvää, ehkä arvokasta suunnittelu- ja taustatyötä tulee kyllä tehdyksi, mutta tuloksia ei ala näkyä. Rohkea työkaluihin tarttuminen jo projektin alkupuolella olisi säästänyt monelta turhautumisen hetkeltä. Se, että tiesin, mitä pitää tehdä, jopa miten pitää tehdä, ei tuottanut mitään tulosta ennen kuin otin työkalut käteeni ja aloin vaan työstää.

Lotus Flower / purple / white / - IMG_0588-purple1
From flickr by Bahman Farzad
Kohta olinkin jo hyvässä vauhdissa. Perustuksia en voi uudelleen koota, mutta vanhojen päälle voi nyt rakentaa jotain uutta. Hyvästi home- ja kosteusvauriot, huonot eristeet, tukkeutuvat putkistot, toimimattomat laitteistot, kantamattomat rakenteet ja rakoilevat liitokset. Hyvän suunnittelun jälkeen tiedän, mitä haluan ja rakenna juuri sitä, itseäni varten, koko loppuelämääni varten. Olen iloinen, että työkalut joihin tartuin, osoittautuivat juuri projektiini oikeiksi. Saattaa olla, että jossain kohtaa pitää tarttua uudenlaisiin viimeistelytyökaluihin, mutta siihen on vielä matkaa. Tässä matkalla nautin itse prosessista ja työstämisestä, omasta paikastani ja tehtävästäni. Hiljaa hyvä tulee ja näillä materiaaleilla, välineillä ja tekniikoilla uskon kykeneväni rakentamaan jotain, joka säilyttää arvonsa ja on siten arvokasta perintöä ja rikkautta myös jälkikasvulle.

Vieläkin tosin kaipaan sitä vastaavaa mestaria valvomaan projektiani. Olisi helpompaa, jos jossain asioissa voisi kääntyä asian jo hallitsevan puoleen, kysyä neuvoa tai ainakin mielipidettä. Tuntisin itseni varmemmaksi, jos mestari ohjaisi minua eri suuntaan huomatessaan, että teen jotain aivan väärin, ihan vaan, että ei tarvitsisi jokaista työvaihetta työstää ensin sudeksi ja vasta sitten oivaltaa miten olisi pitänyt tehdä, jotta saa sellaista kuin oli toivonut. Mutta en ota paineita tästä, varmasti jossain kohtaa elämän työttömyyskortista löytyy taitava rakennusmestari, joka kiinnostuu juuri tästä rakennusprojektista. Ehkäpä jonain päivänä olen siellä samaisessa kortistossa itse etsimässä vapaita mestarin paikkoja. Toivottavasti joku minut bongaa ja haluaa omaa projektiaan tukemaan ja toivottavasti osaan itse pitää itseni siten avoinna, että huomaan, jos jollain tällainen tarve on.

Taidan tietää, miksi haluan tulla isona. Elämän rakennusmestariksi, oman elämäni ja sen hallinnan diplomi-insinööriksi. Siihen ei kai valmistu kuin itse oppimalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö ajatuksia?

Aiheista ja niiden vierestä

adhd ahdistus aistit ajankohtaista ajattelu ajatukset aliluonnollista alkoholi assosiaatiot autoilu awards carpe diem cfs deittailu eläimet elämyksiä En tajua energia epävarmuus eristäytyminen esipolvet fb geokätköily go with the flow harrastukset havainnointi henkisyys herkkyys hetkessä eläminen hetkiä hiljentyminen historia hymy häpeä ihmeitä ihmissuhteet ikä ilmiöt isänmaa itsetunto johdatuksia joka naisen niksikirja juniorin parhaat palat juokseminen juuret jännittäminen kaamosmasennus kaipaus kaipuu maaseudulle kehittyminen kengät kieli kiitollisuus kilpirauhanen kirjat kiusaaminen kohtaamisia kohti uutta kokkauksia kotijuttuja koulumuistoja kulttuuri kuppi nurin kuvat kysymyksiä lainatut lapsuusmuistot ldn lihakset loma lumi luonnollista luonnossa luontoemo luottamus lyriikat maalla materia matkailu meditointi menneitä metsänantimet metsässä mieliala miellyttäminen mietinpä vaan migreeni mpk muistoja mukelon kanssa musiikki musta huumori muutos mökillä naamio naisten valmiusliitto neuroosi niitä näitä note to self nukkuminen nähtävyyksiä onni opiskelu palstaviljely parisuhde parsimuksia pieniä ihmeitä pukeutuminen puut päivänpaistattelua raha rakkaus ravinto reissuja retkeilykamppeet runot ruoka sairastelu saivartelu sanat sarkasmi saunominen sinkkuelämää sisustaminen sitaatit sota suku sählinkejä säilöntä tapaturmia teini telttailu tilannekomiikka trangia tunteita tuotearviot työelämä ulkonäkö unettomuus uupumus vahvuus vanhemmuus vapaaehtoinen maanpuolustus vastuu vianmääritystä videot viljelypalsta vuodenajat vuodenkierto värit väsymys WTF yksinäisyys yliluonnollista ympäri Suomea ystäviä yöelämä äly ärsyttää
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...