Joka aamu ristiriitaisuuteen saakka monipuolinen ihminen katsoo peiliin ja kysyy: "Huomenta! Kuka minä tänään olen?" Ilta on aamua viisaampi ja vain se voi näyttää, onko minäni vajonnut syviin mietintöihin rauhallisuuden maininkeihin, uponnut epätoivon syviin syövereihin vaiko noussut hurrikaanin kaltaisen vitutuksen huipulle. Oli miten oli, elämä on vaihtelevaa, elämä on ironista ja sen helmapellit ovat sarkasminkukkien koristamat. Lempiväreinä huumorinmusta, kurkkusalaatinvihreä, onnellisuudenpinkki ja mystikonvioletti. Intohimoina metsät, maanpuolustus ja tarve kasvaa, koroilla ja ilman.

keskiviikko 21. helmikuuta 2007

Nouse, riennä suomenkieli!

Sanat ovat hassuja, ihmismieli vielä hassumpi. Jos kerran kuulee tahi lukee jotain väärin, iskostuu asia päähän justiinsa niin. Tämä tuli mieleeni, kun lueskelin Antti Isokankaan Villejä rubiineja-kirjaa, joka on kokoelma väärin kuultuja laulun sanoja. Ehdoton suosikkini on "Uulalta paloi mankka", Katri Helena: Paloma Blanca). Vaan ei tässä kohtaa ihmeemmin siitä, tarkoitukseni oli muistella mitä kaikkea olen itse kuullut ja lukenut väärin. Väärinymmärryksille loi hyvää pohjaa lapsena sairastamani liimakorva toisessa ja polyyppi toisessa korvassa. Kuuloni oli huomattavan alentunut pikään.

Yksi suosikkilauluistani lapsena oli Solistiyhtye Suomen Matka Timbuktuun: Kaksi taalaa taskussa, pieni pala mälliä huulessa... Kovasti hoilasin ja hiljaa ihmettelin, eivätkö ne kalat siellä taskussa alkaneet haista puhumattakaan siitä, miten ihmeessä se velli pysyi siinä huulessa ja miten velliä voi olla pala, kun se on kerran löysää. Selitin itselleni, että velli oli tietysti kuivunut siinä huulella lilluessaan ja kalat saivat puolestani haista. Luulin myös vuosia, että linja-auto on liniauto, kierosilmäinen kiorosilmäinen ja vampyyri vambbyyri. Ala-asteen aineessani lukeekin "Näin kaamean kiorosilmäsen vambbyyrin!" Opettajaltani mahtoi mennä lukiessa kieli väärään kurkkuun.

Koulumaailmassa on muutenkin tullut heitettyä ilmoille neronleimauksia. Viidennen luokan äikäntunnilla oli lausenjäsennystä ja opettaja kysyi mikä osanen yksi tietty sana oli. Kukaan ei tiennyt, kon..., opettaja vihajisi. Tämä viittaa innookkaana pikkuhikkenä: "Konfirmaatio". Ai että, mimmoisen naururyöpyn sain niskaani. Samainen opettaja opetti meille myös uskontoa ja käsitteet vähän sekosivat. Opin muistamaan kumpi on kumpi vasta kun pääsin ripille ja vihdoin ymmärsin ettei mua todellakaan konjunktoitu siellä alttarilla.

Entäpä Karvisen rakas lelu, kumikana, mikäs sen nimi olikaan. No Juusto tietysti, tai niin mä luulin vielä aikuisvuosinani. Aviomieheni sai hyvät naurut, minä suutuin, saakeli, varmaan se on Juusto, oikein Karvis-albumin kaivoin käsiini todistaakseni väitteeni. Perkele, Joustohan siellä luki. Hmph.

Junissa (monissa muissakin paikoissa) lukee ovissa "Työnnä, Tryck". Tänäpäivänä sen tiedän, vaan en ole aina tiennyt. Olen varma, että mua vastaan on perustettu salaliitto, jonka toimesta yksi kaunis kerta teksti oli muutettu sellaiseksi. Ihan varmana luki niissä aiemmin "Työnnä, Tyrck". Mistäpä muuten olisi voinut saada alkunsa sana tyrkätä. (Kyseinen perustelu sai mieheni nauramaan itsensä miltei tajuttomuusasteelle.) Sama salaliitto aiheutti sen, että eräänä päivänä aivan huomaamattani Sisu- ja Suomi-pastilliaskeissa lukikin Skottonin tilalla Sokton. Ärsyttää tommonen, mitä järkeä on muutella sanoja tolleen? Ja että kaikki muut ovat muka tienneet asian oikean laidan ja minä vaan lukenut väärin. Pah, mä en koskaa edes kirjoita väärin, varsinkaan tällä läppärillä. :/ Vaikka kyllä mun pitää tunnustaa, että mun ympäristöopin kirjan soma orava asui kusessa. Kurre-raasu. Kovaa oli elämänsä. Rauha hänen sielulleen.  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Heräsikö ajatuksia?

  Aiheista ja niiden vierestä

  adhd ahdistus aistit ajankohtaista ajattelu ajatukset aliluonnollista alkoholi assosiaatiot autoilu awards carpe diem cfs deittailu eläimet elämyksiä En tajua energia epävarmuus eristäytyminen esipolvet fb geokätköily go with the flow harrastukset havainnointi henkisyys herkkyys hetkessä eläminen hetkiä hiljentyminen historia hymy häpeä ihmeitä ihmissuhteet ikä ilmiöt isänmaa itsetunto johdatuksia joka naisen niksikirja juniorin parhaat palat juokseminen juuret jännittäminen kaamosmasennus kaipaus kaipuu maaseudulle kehittyminen kengät kieli kiitollisuus kilpirauhanen kirjat kiusaaminen kohtaamisia kohti uutta kokkauksia kotijuttuja koulumuistoja kulttuuri kuppi nurin kuvat kysymyksiä lainatut lapsuusmuistot ldn lihakset loma lumi luonnollista luonnossa luontoemo luottamus lyriikat maalla materia matkailu meditointi menneitä metsänantimet metsässä mieliala miellyttäminen mietinpä vaan migreeni mpk muistoja mukelon kanssa musiikki musta huumori muutos mökillä naamio naisten valmiusliitto neuroosi niitä näitä note to self nukkuminen nähtävyyksiä onni opiskelu palstaviljely parisuhde parsimuksia pieniä ihmeitä pukeutuminen puut päivänpaistattelua raha rakkaus ravinto reissuja retkeilykamppeet runot ruoka sairastelu saivartelu sanat sarkasmi saunominen sinkkuelämää sisustaminen sitaatit sota suku sählinkejä säilöntä tapaturmia teini telttailu tilannekomiikka trangia tunteita tuotearviot työelämä ulkonäkö unettomuus uupumus vahvuus vanhemmuus vapaaehtoinen maanpuolustus vastuu vianmääritystä videot viljelypalsta vuodenajat vuodenkierto värit väsymys WTF yksinäisyys yliluonnollista ympäri Suomea ystäviä yöelämä äly ärsyttää
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...